Thursday, June 2, 2011

DIY centerpiece

Wanny tgah carik centerpiece dlm google..
Then terjumpe handbouquet ni ( link ) comel sgt...
And bole jugak kalau nk buat sebagai centerpiece.... 
Wanny dah terbekenan ngn centerpiece ni...sgt simple,senang n different...huhu
Comel sgt...jom DIY... 



Materials:
  • Felt (bole carik kat kamdar,nagoya)
  • Cotton Batting (kapas biasa pon bole / polyester)
  • Cloth Stem Wiring
  • Needles (yg besar lubang dia)
  • Embroidery Thread
  • Scissors
  • Heart Cookie Cutter or Any Heart Template
  • Ribbon (thick and thin)
  • Floral Tape (optional)
  • Glue Gun

  


CARA-CARA:

1.Gunakan acuan biskot utk bwat heart shape.atau korg bole wat template heart shape sdiri then tekap byk2 atas kain. saiz ikot suka,nk besar atau nk kecil.
2. Potong bentuk heart shape tu.
3.Orite,masok kan benang embroidery td kat dlm jarum,pastu korg bole start jelujur. Jgn lupa plak,lapik 2 tau (2 keping heart shape dijahit bersama) n side yg korg dah trace ngn pencil atau pen td tu letak belah dlm..kalau x nampk buruk la plak finish product korg tu...~ 
4.jelujur sampai hapir penuh,tp tggalkan suku inci utk masok kapas @ polyester .
5.Sumbat kapas tu sampai penuh atau sikit...(ikot citerase,tp jgn padat sgt kang x cantik)
6.ambil dawai td lilit hujung dawai pastu selitkan kat dalam heart shape yg hampir siap td dan habiskan jelujur sampai hujung. selebihnya ikat kemas pada dawai dan hujung kain (supaya x senang tecabut) Buat la seberapa byk heart shape yg korg perlukan.
7.nk nmpak cantik letak la ribbon..ok.

5 comments:

anaztasias nora aira said...

dear...nora xpandai la ehhehe u buat chayok2 ek. btw i dah link u b2b :) keep exchange link dan info yea :)

nora
http://norapurplebridez.blogspot.com

NOUR said...

hehehe...try an error ler...
centerpiece ni mcm senang...heheheh~ kot la....

tq sbb xchange link dear~

dd said...

bst gak ea...hehehe...aku kenan brooch bouquet 2..huhu~watla wanny~

NOUR said...

di....yg tu kene bli brooch byk2...ishhhh....x dok wit mak oiiii..
yg ni aku nk wat centerpiece je..letak...tgah2 meja...huhuhu...deco kate nye....

PrettyLilSecret said...

Mana nk cari kapas polyester tuh?

Related Posts with Thumbnails